SVB laat verborgen armoede zien 
donderdag, januari 03, 2013, 10:41Geschreven door Ruth Urbach
Gisteren was ik, volgens goed gebruik, onze persoonlijke financiën op een rijtje aan het zetten. Ik zag dat we vorig jaar in deze week de kinderbijslag hadden ontvangen. Oh ja dacht ik, dat is waar ook! Op de website van de SVB kun je de betaaldagen zien en omdat ik wel nieuwsgierig was bezocht ik de site.

Tot mijn verbazing kwam ik niet op de gewone website van de SVB terecht, maar op een tijdelijke. Op deze pagina stond de melding dat er wegens een fout de kinderbijslag niet op 2 januari bijgeschreven werd op de rekening van 1,9 miljoen huishoudens/begunstigden maar een dag later op 3 januari. Ach, denk je dan een dag later is toch ook goed.
Toen ik verder las verbaasde ik me. Er stond dat de capaciteit van de webserver verhoogd was door de vele bezoekers die dag. Dan ga je toch nadenken…. Hoezo veel bezoekers?
Schijnbaar moeten er toch veel mensen zijn die precies weten wanneer de kinderbijslag gestort wordt en dat ook controleren. Waarschijnlijk hebben deze mensen het geld hard nodig, anders let je daar niet precies op. Waarom hebben deze mensen financiële problemen als ze precies weten wanneer er welk bedrag op de rekening bijgeschreven wordt?

Uit mijn budgetcoachpraktijk blijkt vaak dat mensen inderdaad precies weten wanneer er geld op de rekening wordt bijgeschreven en welke rekeningen er betaald moeten worden. Als iedereen dat zo goed weet waarom gaat het dan toch mis?

1,9 miljoen huishoudens ontvangen kinderbijslag en de website heeft plat gelegen en de capaciteit is verhoogd. Dan gaat het niet alleen om mensen die een laag inkomen hebben, het gaat ook over mensen met een goed inkomen. Is er sprake van verborgen armoede?
Vaak wordt er door gemeenten en overheden gedacht dat de minima (mensen met een inkomen tot 120% bijstandsniveau) in armoede leeft. Als budgetcoach weet ik dat er juist veel mensen met een goed inkomen problemen heeft. Deze mensen zijn in de jaren dat het goed ging te veel verplichtingen aangegaan en plukken daar nu de wrange vruchten van.

Jaren geleden zullen de meeste mensen niet op de dag nauwkeurig geweten hebben wanneer de kinderbijslag gestort zou worden. Uit nood weten ze dat nu wel! Als deze mensen, met goede salarissen, in goede tijden hadden geweten welke verplichtingen zij aangegaan waren. Als ze toen hadden geweten wat hun inkomsten en uitgaven waren hadden ze nu minder problemen gehad. In ieder geval was het hen dan niet overkomen maar wisten ze wat er gebeurde. Houd daarom je huishoudboekje bij, in goede en in slechte tijden!

Het is 3 januari, de kinderbijslag is bijgeschreven. Er kan weer opgelucht adem gehaald worden. Maar voor hoe lang?

_________________________________________________________________________
Ruth Urbach van overzichthelpt werkt als Professional Organizer en Budgetcoach. Zij helpt mensen overzicht te krijgen en te behouden in hun huis, financiën en hoofd.
Ruth vindt het een uitdaging mensen te begeleiden tot een gemakkelijker leven waarbij de financiën op orde zijn.

reactie toevoegen ( 2002 keer bekeken )   |  permalink   |     |  related link   |   ( 3 / 1826 )

Hoe overleef jij 2012? 
woensdag, maart 28, 2012, 13:29
Laatst twitterde ik: “Hoeveel ga jij er in 2012 op achteruit #weesvoorbereid”.
Dit bericht heeft me veel reactie opgeleverd. Hoezo wees voorbereid als je al van een minimum inkomen moet rondkomen?

Natuurlijk het is niet makkelijk. Maar maken we wel de juiste keuzes?
De fabrikant die de chips aan Apple levert voor onder andere de ipad en ipod, laat weten dat het beter met het bedrijf gaat dan ooit. Dus wel een ipad maar geen eten? Wel een ipod maar geen verwarming?

Het valt me wel op dat in menig huishouden waar ik kom om te coachen er gemiddeld 3 flatscreens staan, er meerdere spelcomputers, meerdere laptops, meerdere mp3 spelers en meerdere smartphones aanwezig zijn. Van alles eigenlijk veel. Terwijl de inkomens achter blijven en we steeds meer betalen voor zorg en kinderopvang.

Het valt me op dat we wat voorheen luxe goederen waren tot basisbehoeften hebben laten degraderen. Jarenlang kon alles en dat willen we nu nog steeds. Vooral de mensen die nu tot de leeftijdsgroep 18-35 horen hebben nooit geleerd hoe het is om in mindere tijden te leven. Zij onderzoeken niet welk product het beste aan hun eisen voldoen. Zij gaan niet op zoek naar de laagste prijs. Zij kopen gewoon wat ze mooi vinden en wat ze willen hebben.

Na iedere crisis komt een tijd dat het beter gaat dan ooit. Daar moeten we nog even op wachten. Hoe kunnen we in tussentijd 2012 overleven?
Hier volgen 10 tips:

- Zorg voor overzicht in je inkomsten en uitgaven
- Leen geen geld
- Hef rood staan op je betaalrekening op
- Knip je creditcards door
- Maak vooraf keuzes waar je je geld aan uit gaat geven
- Ga niet meer de stad in om te winkelen
- Loop je verzekeringen na en kijk of alles echt nodig is
- Vertel aan je omgeving dat je krap zit, niemand verwacht nog een cadeautje van jou
- Voorkom bekeuringen
- Neem voortaan altijd je eigen lunch mee!

Wat ik terug twitterde naar de mensen die reageerden met “hoe kan ik me nou voorbereiden”? Laat het je niet overkomen. Weet waar je mee bezig bent. Weet hoe je er voor staat. Draai bewust de geldkraan dicht en geef alleen geld uit aan het hoognodige!
1 reactie ( 862 keer bekeken )   |  permalink   |     |   ( 3 / 1433 )

Aardbeien met slagroom 
vrijdag, maart 23, 2012, 19:24
Vandaag was het zover. Ik heb het kinderspeelgoed in de woonkamer uitgezocht, weggegooid en wat er over bleef gereorganiseerd. En dat terwijl er nog tal van andere huishoudelijke taken op me lagen te wachten. De was, bedden verschonen, boodschappen halen en we moesten even langs de huisarts.

Twitterhulp
Op twitter had ik al naar de oplossing gevraagd voor het opbergen van kinderspeelgoed.
Nagenoeg iedereen riep koop bij Ikea een Trofast kast met bakken. Nou die hebben we 2 jaar geleden al het huis uit gezet. Wat een stofnesten die veel plek in nemen en waar haast geen speelgoed in kan.
De tip poppen in bed van @bospad vond ik erg leuk. Dat liggen ze hier namelijk ook .
@lekkerinjevel kwam met een ander idee: een workshop met opruimtips. Maar ja als Professional Organizer vond ik dat ik het zelf moest kunnen. Heel lief twitterde ze daarna dat ik een foto op mocht sturen dan wilde ze meedenken.

Mijn kast
Tijdens school- en slaaptijd ben ik begonnen. Al het speelgoed 1 voor 1 door mijn handen. Vuilniszak naast me en een tas waar spullen in konden die elders opgeborgen moesten worden.
Els Jacobse zou trots op me zijn Behalve dan dat ik mezelf geen eindtijd had gegeven. Het is goed om een klus aan te pakken die binnen je vermogen ligt en dat ie er niet met de tijd vandoor gaat…
Onder het sorteren kreeg ik een subliem idee. Mijn kast die naast de speelhoek staat opofferen voor het speelgoed van de 4-jarige. “Mama dat is niet jouw kast er liggen ook spullen van papa in”. Euh ik had m toch echt al eerder dan dat ik je papa kende…..
Jullie snappen dat dochterlief inmiddels al uit school was en zich er flink mee bemoeide.
Het mooie is toch altijd dat kinderen onder het opruimen weer allerlei vergeten schatten zien liggen en daarmee aan het spelen gaan. Ik had geen kind aan haar .

Overzicht helpt
Halverwege de middag moesten we even langs de huisarts. Bleken we een half uur te vroeg. Oke dan hebben we mooi de tijd om even naar de Hema te gaan. De kunststof opbergdozen zijn in de aanbieding. We hebben een mooie doos gevonden voor al het papierwerk, tekenboeken etc. Samen met de dozen die we nog in huis hadden hebben we haar spulletjes mooi opgeborgen. Al het peuter speelgoed in de ladekast en klaar is kees.
Ik kan jullie vertellen dat ik in mezelf ga geloven. Op mijn website staat: Overzicht in huis, financiën en hoofd. En inderdaad deze klus waar ik al lang tegen aan zat te hikken heeft me een heleboel rust gegeven in mijn hoofd!
Dat wist ik natuurlijk ook wel maar ik ben soms wat hardleers als het mezelf betreft. Ik ben zeg maar een ervaringsdeskundige die graag anderen helpt.

Beloning
Toen moest mama eten gaan koken. En mocht peuterlief voor het eerst zelf haar warme eten opeten. Wat heeft ze dat goed gedaan en wat kun je dan trots zijn!
Tijden het badderen (waarbij papa op de kids lette) kon mama mooi de bedden verschonen, de was ophangen, de was in de machine doen, de boxkleden zoeken (want die box verkochten we vandaag ook nog eventjes). En toen moest ik nog even de weekboodschappen halen.
Aangezien ik vond dat ik wel een beloning verdiende heb ik lekker aardbeien met slagroom gehaald.

En nu ben ik bekaf en roept mijn schone bed!
Weltrusten.

reactie toevoegen ( 695 keer bekeken )   |  permalink   |     |   ( 3 / 1331 )

Bijtje zoemde niet meer 
vrijdag, maart 23, 2012, 19:22
Ik voelde me net een bezige bij met al mijn rollen: moeder, echtgenoot, huisvrouw, werknemer, ondernemer, dochter, zus, vrijwilliger etc. Druk met van alles en nog wat en misschien de balans nog niet helemaal goed gevonden.

En dan opeens blijk je ziek te zijn en stoppen al je rollen behalve die van moeder.
Maar wat je precies hebt weten ze nog niet.

Als zelfstandige vrouw, opgevoed door een moeder die voordat ze naar de dokter gaat al weet wat ze heeft, heb ik natuurlijk het internet afgestruind.
En het had er alle schijn van dat het er niet goed uitzag.

En dan lig ik in bed en begin ik met organiseren…. voor als ik er niet meer ben….
Kan manlief het financieel aan? Hoe moet dat verder met de kinderen? etc.
Ik heb tussen het ziek, ellendig en brak voelen vooral veel genoten van mijn kinderen.

En dan komt het verlossende antwoord:
Deze ziekte overleef ik wel.

Tijd dus om alles weer eens op een rijtje te zetten. De balans te zoeken tussen de verschillende rollen en eens een paar stapjes langzamer te gaan.
Tussendoor lekker uitzieken en te blijven genieten van de meiden.

Oh ja en dat alles in kannen en kruiken is mocht ik onder een auto lopen, daar kan je van op aan! Zijn deze dagen toch nog ergens goed voor geweest!
4 reacties ( 6003 keer bekeken )   |  permalink   |     |   ( 3 / 1284 )

Een goede schoolmoeder 
vrijdag, maart 23, 2012, 19:20
Volgende week is het lustrum week op de school van onze 4-jarige dochter. Ze zit pas een paar weken op school dus mijn carričre als schoolmoeder is nog maar kort.

Toen er voor de vakantie hulp-ouders gevraagd werden voor deze week heb ik ons gelijk aangemeld. Wij hebben er na de vakantie niets meer over gehoord. Ik heb dus inmiddels mijn zzp-dagen gedeeltelijk ingevuld. Nu een paar dagen voor de feestweek hoor ik in de wandelgangen dat de aangemelde hulp-ouders zeker nodig zijn in die week, maar dat krijgen we nog te horen.

Eh wat………????
is dat niet erg kort dag?
even in mijn agenda kijken…….
helaas 1 dag is inmiddels bezet!

Wat een slechte organisatie. Ik gruw van alles wat slecht georganiseerd is. Ik ben natuurlijk niet voor niets een Professional Organizer geworden. Maar ik ben bang dat ik me snel moet aanpassen aan mijn nieuwe rol als moeder van een schoolgaand kind want deze situaties kosten me veel te veel energie die ik liever in mijn gezin en bedrijf steek.

reactie toevoegen ( 559 keer bekeken )   |  permalink   |     |   ( 3 / 1255 )


| 1 |