Hoe overleef jij 2012? 
woensdag, maart 28, 2012, 13:29
Laatst twitterde ik: “Hoeveel ga jij er in 2012 op achteruit #weesvoorbereid”.
Dit bericht heeft me veel reactie opgeleverd. Hoezo wees voorbereid als je al van een minimum inkomen moet rondkomen?

Natuurlijk het is niet makkelijk. Maar maken we wel de juiste keuzes?
De fabrikant die de chips aan Apple levert voor onder andere de ipad en ipod, laat weten dat het beter met het bedrijf gaat dan ooit. Dus wel een ipad maar geen eten? Wel een ipod maar geen verwarming?

Het valt me wel op dat in menig huishouden waar ik kom om te coachen er gemiddeld 3 flatscreens staan, er meerdere spelcomputers, meerdere laptops, meerdere mp3 spelers en meerdere smartphones aanwezig zijn. Van alles eigenlijk veel. Terwijl de inkomens achter blijven en we steeds meer betalen voor zorg en kinderopvang.

Het valt me op dat we wat voorheen luxe goederen waren tot basisbehoeften hebben laten degraderen. Jarenlang kon alles en dat willen we nu nog steeds. Vooral de mensen die nu tot de leeftijdsgroep 18-35 horen hebben nooit geleerd hoe het is om in mindere tijden te leven. Zij onderzoeken niet welk product het beste aan hun eisen voldoen. Zij gaan niet op zoek naar de laagste prijs. Zij kopen gewoon wat ze mooi vinden en wat ze willen hebben.

Na iedere crisis komt een tijd dat het beter gaat dan ooit. Daar moeten we nog even op wachten. Hoe kunnen we in tussentijd 2012 overleven?
Hier volgen 10 tips:

- Zorg voor overzicht in je inkomsten en uitgaven
- Leen geen geld
- Hef rood staan op je betaalrekening op
- Knip je creditcards door
- Maak vooraf keuzes waar je je geld aan uit gaat geven
- Ga niet meer de stad in om te winkelen
- Loop je verzekeringen na en kijk of alles echt nodig is
- Vertel aan je omgeving dat je krap zit, niemand verwacht nog een cadeautje van jou
- Voorkom bekeuringen
- Neem voortaan altijd je eigen lunch mee!

Wat ik terug twitterde naar de mensen die reageerden met “hoe kan ik me nou voorbereiden”? Laat het je niet overkomen. Weet waar je mee bezig bent. Weet hoe je er voor staat. Draai bewust de geldkraan dicht en geef alleen geld uit aan het hoognodige!
1 reactie ( 862 keer bekeken )   |  permalink   |     |   ( 3 / 1434 )


<Vorige | 1 | Volgende> >>