SVB laat verborgen armoede zien 
donderdag, januari 03, 2013, 10:41Geschreven door Ruth Urbach
Gisteren was ik, volgens goed gebruik, onze persoonlijke financiŽn op een rijtje aan het zetten. Ik zag dat we vorig jaar in deze week de kinderbijslag hadden ontvangen. Oh ja dacht ik, dat is waar ook! Op de website van de SVB kun je de betaaldagen zien en omdat ik wel nieuwsgierig was bezocht ik de site.

Tot mijn verbazing kwam ik niet op de gewone website van de SVB terecht, maar op een tijdelijke. Op deze pagina stond de melding dat er wegens een fout de kinderbijslag niet op 2 januari bijgeschreven werd op de rekening van 1,9 miljoen huishoudens/begunstigden maar een dag later op 3 januari. Ach, denk je dan een dag later is toch ook goed.
Toen ik verder las verbaasde ik me. Er stond dat de capaciteit van de webserver verhoogd was door de vele bezoekers die dag. Dan ga je toch nadenkenÖ. Hoezo veel bezoekers?
Schijnbaar moeten er toch veel mensen zijn die precies weten wanneer de kinderbijslag gestort wordt en dat ook controleren. Waarschijnlijk hebben deze mensen het geld hard nodig, anders let je daar niet precies op. Waarom hebben deze mensen financiŽle problemen als ze precies weten wanneer er welk bedrag op de rekening bijgeschreven wordt?

Uit mijn budgetcoachpraktijk blijkt vaak dat mensen inderdaad precies weten wanneer er geld op de rekening wordt bijgeschreven en welke rekeningen er betaald moeten worden. Als iedereen dat zo goed weet waarom gaat het dan toch mis?

1,9 miljoen huishoudens ontvangen kinderbijslag en de website heeft plat gelegen en de capaciteit is verhoogd. Dan gaat het niet alleen om mensen die een laag inkomen hebben, het gaat ook over mensen met een goed inkomen. Is er sprake van verborgen armoede?
Vaak wordt er door gemeenten en overheden gedacht dat de minima (mensen met een inkomen tot 120% bijstandsniveau) in armoede leeft. Als budgetcoach weet ik dat er juist veel mensen met een goed inkomen problemen heeft. Deze mensen zijn in de jaren dat het goed ging te veel verplichtingen aangegaan en plukken daar nu de wrange vruchten van.

Jaren geleden zullen de meeste mensen niet op de dag nauwkeurig geweten hebben wanneer de kinderbijslag gestort zou worden. Uit nood weten ze dat nu wel! Als deze mensen, met goede salarissen, in goede tijden hadden geweten welke verplichtingen zij aangegaan waren. Als ze toen hadden geweten wat hun inkomsten en uitgaven waren hadden ze nu minder problemen gehad. In ieder geval was het hen dan niet overkomen maar wisten ze wat er gebeurde. Houd daarom je huishoudboekje bij, in goede en in slechte tijden!

Het is 3 januari, de kinderbijslag is bijgeschreven. Er kan weer opgelucht adem gehaald worden. Maar voor hoe lang?

_________________________________________________________________________
Ruth Urbach van overzichthelpt werkt als Professional Organizer en Budgetcoach. Zij helpt mensen overzicht te krijgen en te behouden in hun huis, financiŽn en hoofd.
Ruth vindt het een uitdaging mensen te begeleiden tot een gemakkelijker leven waarbij de financiŽn op orde zijn.

reactie toevoegen ( 2002 keer bekeken )   |  permalink   |     |  related link   |   ( 3 / 1826 )


| 1 | Volgende> >>